» General Archive
» Publishing Industry
» Movie Industry
» Magazines
» Books
» Events
» Contact us
» Search
» Home

 

Telenet beschermt VIER tegen krimpende reclamemarktVIER spreidt zijn succesvolle programma's meer dan vorig jaar. De reclamemarkt krimpt maar de programmabudgetten dalen niet. Dankzij Telenet, dat onlangs instapte in de tv-zender.
'Met ongeveer hetzelfde jaarbudget als in 2013 wil VIER licht groeien in het najaar van 2014', zegt Kristof Demasure van SBS Belgium, de mediagroep boven de tv-zenders VIER en VIJF. Het budget - dat geheim blijft - ligt heel wat lager dan twee jaar geleden, toen het toenmalige VT4 vervelde tot VIER. Toch wordt nog steeds stevig ge´nvesteerd in de derde grootste televisiezender van Vlaanderen. 'De investeringen zijn op lange termijn alleen maar mogelijk dankzij de instap van de telecomoperator Telenet in De Vijver Media (waar SBS Belgium een onderdeel van is, red.)', aldus Demasure.
Extra inkomsten uit de reclamemarkt lijken allesbehalve vanzelfsprekend. 'Dit jaar zal de reclamemarkt krimpen. Vermoedelijk met 2 tot 4 procent', voorspelt Sigrid Van Den Houte, de commercieel directeur van SBS Belgium. Vooral grote producenten van consumentengoederen, zoals Unilever en Procter & Gamble, schroeven hun reclamebudgetten terug. Autoproducenten en telecombedrijven spenderen dan weer meer aan reclame.

Voor zijn programmering zal VIER een andere strategie toepassen dan vorig jaar. 'Toen piekten we in september en oktober. Nadien was er een terugval', zegt Liesbeth Vrieleman, de programmadirecteur van VIER. De zender zal zijn programma's meer spreiden tussen september en december. Zo zal het nieuwe seizoen van het satirische programma 'De ideale wereld' begin september beginnen. Na zes weken wordt het afgelost door 'De slimste mens ter wereld'. Als die quiz gedaan is, neemt 'De ideale wereld' de fakkel weer over. Ook de nieuwe documentairereeks 'De recherche' en het nieuwe programma van Sofie Lemaire verschijnen pas later dit najaar op het scherm.

Bovendien zal VIER bewezen successen programmeren in de buurt van programma's die zich nog moeten bewijzen wat kijkcijfers betreft. Zo moet 'De slimste mens ter wereld' kijkers lokken naar nieuwe programma's in het tijdslot ervoor. Successen zoals de docureeks 'De rechtbank' en het humoristische 'Geubels en De Belgen' met komiek Phillipe Geubels moeten hun kijkers later op de avond dan weer begeleiden naar het later uitgezonden 'De ideale wereld'. Dat is online een hit, maar presteert ondermaats op de televisie.

Het online succes van 'De ideale wereld' wil SBS doortrekken naar zijn andere programma's. Maandag krijgt VIER een nieuwe website die volop de kaart trekt van video. 'In de eerste helft van 2014 bekeken 3 miljoen sitebezoekers 15 miljoen filmpjes', zegt Chenling Zhang, die ver antwoordelijk is voor de multimediastrategie van SBS Belgium. Op de nieuwe site zullen surfers net zoals in het voorjaar live kunnen kijken naar 'De ideale wereld'. De livestream werd in het voorjaar 150.000 keer bekeken.

De livestream zal vlotter bereikbaar zijn via smartphones en tablets, want de nieuwe site wordt beter weergegeven op mobiele apparaten. Die genereren 40 procent van de bezoeken aan de website van VIER.

De zender zet ook in op apps. Zo lanceert het een wekker met de stem van Philippe Geubels. Weet Ik Veel, de nieuwe quiz van Evy Gruyaert, krijgt een app waarmee kijkers kunnen meespelen. Ook de app van 'De slimste mens ter wereld' blijft bestaan. 'Als de quiz op tv loopt, gebruiken dagelijks 60.000 mensen hem. Als de quiz niet wordt uitgezonden, zijn er dagelijks nog steeds 6.000 gebruikers.'

De reclame-inkomsten uit de digitale activiteiten zijn nu nog klein, maar volgens Van Den Houte zijn ze strategisch belangrijk om jongeren te bereiken.

In de toekomst wil VIER meer fictie brengen. Dat is dit najaar een opvallende afwezige. 'We zijn bezig aan een fictieplan, maar dat vergt tijd', zegt Vrieleman. Volgens haar is VIER niet vroeger aan zijn fictieplan begonnen 'wegens omstandigheden'. 'Het had te maken met de beschikbaarheid van mensen.'

Stilaan laat de uitstap van de magazine-uitgever Sanoma en de instap van Telenet in De Vijver Media, de koepel boven SBS Belgium, zich voelen. Sanoma-magazines zoals Flair, Libelle en Humo mogen voorlopig nog gratis adverteren bij VIER en VIJF, in ruil voor gratis reclame van de tv-zenders in de magazines. 'Die ruilcontracten lopen stilaan naar hun einde. Maar dat is geen probleem, want het is voor ons niet zo belangrijk om te adverteren in magazines', zegt Van Den Houte. 'Als we toch willen adverteren, betalen we er gewoon weer voor.'

Van de komst van Telenet is nog vrij weinig te merken. De Europese mededingingsautoriteiten moeten zich eerst nog uitspreken over de participatie van Telenet. Er zijn geen plannen om programma's van SBS Belgium eerst exclusief te vertonen op Telenets betaalzender Prime en pas nadien op VIER of VIJF. 'Maar dat zou in de toekomst wel kunnen met fictiereeksen, zoals de VRT en Prime dat eerder deden met de fictiereeks 'Quiz Me Quick'. Al is het net zo goed mogelijk dat we die ook in preview geven aan andere partners.'


BRON TIJD


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
HOME | TOP | BACK


For More Information Please contact us at:
e-mail: editor@loenochod.com
http://www.loenochod.com/


Copyright © LOENCHOD
All Rights Reserved
Protected by the copyright laws of the
United States and Canada and by international treaties.

Web HostingAward Winning Web Hosting Domain Name Registration Professional Web design at Affordable Prices Dedicated Hosting Servers with Vast Power, Security and Reliability Fastest Internet Access at the Lowest Monthly Cost