» General Archive
» Publishing Industry
» Movie Industry
» Magazines
» Books
» Events
» Contact us
» Search
» Home

 

De Blinde Loper van Gert Van MolLeuven – Gert Van Mol (23) noemt zichzelf als student "niet briljant, zelfs niet eens goed". Dat belette hem gisteren niet, op de zeventiende "Sport en Motorische Revalidatiebeurs" aan de KULeuven, een boek voor te stellen. Tema: "Menselijke beweging, sport en spierpijn". Hij bundelt onder de titel "De Blinde Loper" 135 pagina’s proza, poezie en foto’s van hemzelf en vele anderen over sport en beweging. Het was de bedoeling, zo heet het, teksten te verzamelen van blijvende kwaliteit. Dat in tegenstelling tot de beweging zelf die toch zo vluchtig, haast tijdloos is.


Het boek lag als toemaatje in de hal van de eendagsbeurs in het Leuvense sportinstituut. Als om de pijn en de beweging te kombineren was het meesterwerk omzoomd met glasscherven achter een rudimentair muurtje. Broer Van Mol hield de stand bezet terwijl, hoe passend, de samensteller zelf aan het sporten was. De studentikoze beweging houdt nooit op. Er was een leraar die auteur Van Mol op het voetbalveld wou houden. Het boek vertelt zijn verhaal wel zelf want een deel van de briefwisseling die eraan vooraf ging, is mee opgenomen. Daaruit blijkt dat BRT-man Jan Wauters eerst aangenaam verrast reageerde, dan zijn medewerking toezegde en uiteindelijk de geciteerde ‘monoloog interviews’ toch maar niet bezorgde.


Gert Van Mol spreekt van een "voorpublikatie", een spiegel van wat "De Blinde Loper" in de toekomst zou moeten worden. Want de student Lichamelijke Opvoeding droomt van een jaarlijkse uitgave. Daardoor geeft hij zichzelf respijt om het ideaal te bereiken: beweging op papier zetten. Geen bundel over sport in de literatuur, sport in de geschiedenis enzoverder.


Van Mol zocht geen teksten die het over "sport" hadden maar produkten waaraan, zoals bij de student op het voetbalveld, beweging inherent is. Dus lees je hoe de man zijn vriendin begroet en haar een brief voorleest. En de wijze waarop een koreograaf zelfs Beerschot van het tv-scherm kan spelen. Of Wilfried Wijns ateleten: ‘gespannen pezen, als zuigers van een machine". Of Paul Snoeck zwemmers: "zwemmen is een beetje bijna heilig zijn". Plus vele onbekenden uit het wereldje van de student die niet eens briljant hoeft te zijn om een beurs in beweging te brengen.


"De Blinde Loper" van Gert Van Mol is uitgegeven in eigen beheer en verkrijgbaar in boekhandel Altea in Leuven. Bestellen kan ook via de auteur, Mussenstraat 68, 3000 Leuven tegen 299 frank als student, zoniet 400.


05-05-1989, Het Niewsblad, RB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
HOME | TOP | BACK


For More Information Please contact us at:
e-mail: editor@loenochod.com
http://www.loenochod.com/


Copyright © LOENCHOD
All Rights Reserved
Protected by the copyright laws of the
United States and Canada and by international treaties.

Web HostingAward Winning Web Hosting Domain Name Registration Professional Web design at Affordable Prices Dedicated Hosting Servers with Vast Power, Security and Reliability Fastest Internet Access at the Lowest Monthly Cost