» General Archive
» Publishing Industry
» Movie Industry
» Magazines
» Books
» Events
» Contact us
» Search
» Home

 

Belgische filmwereld «top 20»LEUVEN.- Het Leuvense filmblad «Teek!» is nog maar drie nummers jong maar liet al flink van zich horen met de parodiërende cover «Jurassex Park». In het deze week te verschijnen vierde nummer publiceert «Teek!» voor het eerst een Belgische Powerlist, een lijstje met de twintig belangrijkste mensen of instanties in het vaderlandse filmlandschap. Auteur is historicus-journalist Ludo Wijnen. Hij heeft de filmwereld een half jaar gevolgd. «Ik heb alles geverifieerd. Ik heb er geen baat bij wie nu eerste staat. Ik ben onafhankelijk.»


«Ik heb drie kolommen gemaakt,» zegt Wijnen. «Filmexploitatie, filmdistributie, filmproduktie. De analyse van de distributie- en exploitatiesector is gebaseerd op 'Le Moniteur du Cinéma', het enige professionele tijdschrift in België met keihard cijfermateriaal. Bedoeling is dat dit lijstje elk jaar wordt aangepast. Sommige namen zullen in de toekomst beter scoren, anderen - Wijnen noemt producent Erwin Provoost - zullen terrein verliezen.» Aan de top van de Powerlist plaatst Wijnen de familie Bert-Claeys, bioscoopexploitanten van o.a. de Kinepolis in Brussel en de Metropolis in Antwerpen. De tweede plaats is voor Jan Verheyen en Marc Punt van Independent Films. Daarna komt John Delville van Warner Brothers, verantwoordelijk voor het uitbrengen van films als «The Bodyguard», «The Beauty and the Beast» en «Lethal Weapon III». Hij wordt op de voet gevolgd door concurrent Jean-Paul Bertin, baas van United International Pictures en distributeur van o.a. «Indecent Proposal» en «Patriot Games».


De filmcommissies van onze gemeenschappen krijgen een vijfde stek omdat ze een onmisbare schakel zijn in de filmproduktie. Carmen Menegazzi, baas van distributeur Columbia-Tristar-Fox en verdeler van o.a. «Home Alone II» en «Dracula» staat zesde. Wonderboy Stijn Coninx krijgt door het megasucces van «Daens» een zevende plaats, direct gevolgd door zijn producent Dirk Impens. Peggy Sermon van het verdeelhuis Buena Vista, dat de Disney-films uitbrengt, staat negende, gevolgd door René Fauvel, die met bioscopen in Brussel de Franse UGC-keten runt. Pierre Drouot, de producent van het succesrijke «Toto le Héros», staat elfde, gevolgd door Michel Luel, baas van het onafhankelijke verdeelhuis Alternative, dat o.a. «Dances with Wolves» uitbracht. Erwin Provoost, producent van «Hector» en «Oeroeg» moet zich tevreden stellen met een 13de plaats en regisseur Jaco Van Dormael mag nog op het succes van zijn «Toto» tieren.


Jan Van Raemdonck, de producent van «Het Verdriet van België», en de onafhankelijke verdelers Abel Thierry en Eliane Dubois van Cinélibre hebben ook hun strepen verdiend. Nummer 17 is regisseur Robbe De Hert, een 18de plaats gaat naar producent Paul Breuls, maker van «Eline Vere» en binnenkort «The Anchoress». Rémy Belvaux, André Bonzel en Benoît Poelvoorde of de makers van «C'est arrivé près de chez vous» staan 19de en voor nummer twintig mogen we volgens Wijnen kiezen tussen de onafhankelijke verdeler Concorde Films en een peloton van producenten, aangevoerd door Nino Lombardo, de producent van «Moeder, waarom leven wij».


27-10-1993, JohanTits, Pag. 33 © 1993 Het Belang van Limburg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
HOME | TOP | BACK


For More Information Please contact us at:
e-mail: editor@loenochod.com
http://www.loenochod.com/


Copyright © LOENCHOD
All Rights Reserved
Protected by the copyright laws of the
United States and Canada and by international treaties.

Web HostingAward Winning Web Hosting Domain Name Registration Professional Web design at Affordable Prices Dedicated Hosting Servers with Vast Power, Security and Reliability Fastest Internet Access at the Lowest Monthly Cost