» General Archive
» Publishing Industry
» Movie Industry
» Magazines
» Books
» Events
» Contact us
» Search
» Home

 

IN DE KIJKER. Maurice De Velder naar strafrechterDe topman van Think Media wordt beschuldigd van onder meer koersmanipulatie en oplichting.

De raadkamer in Antwerpen heeft de Think Media-topman en -aandeelhouder Maurice De Velder gisteren naar de correctionele rechtbank verwezen voor afpersing, oplichting, corruptie, beurskoersmanipulatie, witwaspraktijken en schriftvervalsing. Samen met hem werden ook twee andere beschuldigden en acht vennootschappen naar de strafrechter verwezen.

Het dossier draait rond de vermoedelijke manipulatie van de beurskoers van Think Media. Door de omzet van de dochterfirma's De Vrije Pers en Business Panel via valse facturen op te kloppen, zou de beurskoers van Think Media opgepompt zijn. De Vrije Pers is de uitgever van de mannenbladen  Che, P-Magazine en  Maxim, Business Panel is actief in buitenreclame.

De Velder zou samen met de reclameman Hedwig D. een valse factuur voor een advertentiecampagne voor de likeur Cointreau hebben opgesteld. De campagne kostte 75.000 euro, maar in de boekhouding van De Vrije Pers vonden speurders een factuur voor een veelvoud van dat bedrag. Dat geld werd vervolgens opnieuw in De Vrije Pers geïnvesteerd door een van de andere vennootschappen van De Velder, zegt het gerecht.

Een tweede deel van het dossier gaat over het project ,,TramVision'' van de openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Streep, de toenmalige reclameregie van De Lijn, gaf het contract voor elektronische reclame op trams aan het technologiebedrijf Falcom. Volgens het parket werd Streep-directeur Christian D. B. daarbij omgekocht. De Velder zou als voorzitter van het directiecomité van Streep en meerderheidsaandeelhouder van Falcom de toekenning van de contracten hebben gestuurd. Inmiddels heeft De Lijn het contract met Streep verbroken.

Naast Maurice De Velder, Christian D.B. en Hedwig D. verwees de raadkamer ook acht vennootschappen, waaronder Think Media zelf, De Vrije Pers en Falcom, naar de rechtbank. De kans is groot dat een of meer betrokkenen daar beroep tegen aantekent.

Kris D., de voormalige gedelegeerd bestuurder van Think Media, en Dirk V., gedelegeerd bestuurder bij Falcom, werden door de raadkamer buiten vervolging gesteld.

Op 25 januari buigt de raadkamer zich over een tweede dossier rond De Velder. Het parket wil Business Panel vervolgen voor het witwassen van de opbrengsten van illegaal geplaatste reclamepanelen. Het bedrijf riskeert daarbij een verbeurdverklaring van ruim 1,8 miljoen euro. Het parket vordert de verwijzing van Maurice De Velder, zijn partner Anne Nisot en zijn persoonlijke vennootschap 't Seerenbosch.

Sinds begin deze eeuw al is het beursgenoteerde Think Media verwikkeld in een kluwen van juridische geschillen, waarvan de implicaties voor het bedrijf niet altijd duidelijk zijn, zoals de commissaris-revisor steevast opmerkt in zijn verklaring over de jaarrekening. In 2005 realiseerde het mediabedrijf een omzet van 15,7 miljoen euro en een netto groepswinst van 1,8 miljoen. In de eerste helft van 2006 bedroeg de omzet 9,17 miljoen euro, en was er 871.500 euro winst.

Het is overigens al jaren geleden dat de commissaris de jaarrekeningen van Think Media nog zonder voorbehoud heeft goedgekeurd. Desondanks is Think Media nog altijd genoteerd op de fixingmarkt van Euronext Brussel.

Behalve de buitenreclame en de tijdschriftenuitgeverij heeft Think Media sinds kort nog een derde activiteitspoot. Vorig jaar nam het een belang van 33 procent in de keten van radiostations Cool FM. Daarmee deed het niet zijn eerste stappen in het radiolandschap: in 2000 was Think Media een van de medeoprichters van 4FM. De participatie in die omroep werd in 2002 echter van de hand gedaan. 4FM is nu eigendom van de Nederlandse mediamagnaat John de Mol.

12/01/2007, (belga, kdr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
HOME | TOP | BACK


For More Information Please contact us at:
e-mail: editor@loenochod.com
http://www.loenochod.com/


Copyright © LOENCHOD
All Rights Reserved
Protected by the copyright laws of the
United States and Canada and by international treaties.

Web HostingAward Winning Web Hosting Domain Name Registration Professional Web design at Affordable Prices Dedicated Hosting Servers with Vast Power, Security and Reliability Fastest Internet Access at the Lowest Monthly Cost